• slide2
  • slide4
  • slide3
  • slide5
  • slide1

МІЖНАРОДНИЙ РІК ЗДОРОВ'Я РОСЛИН 2020 / INTERNATIONAL YEAR OF PLANT HEALTH 2020

06.10.2020.JPGГенеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 2020 рік Міжнародним роком здоров’я рослин (МPЗР 2020) та запросила Організацію продовольства та сільського господарства ООН (ФАО), у співпраці з Міжнародною конвенцією про захист рослин (МКЗР), сприяти проведенню МPЗР 2020. 

Основна мета МPЗР 2020 полягає в підвищенні глобальної обізнаності про те, як захист здоров'я рослин може допомогти припинити голод, зменшити бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.

Під егідою ООН, ФАО та МКЗР у всьому світі проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії. Країнам-членам МКЗР пропонується в рамках цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів зокрема.

Україна також підтримує цю акцію. Проект триватиме впродовж 2020 року в усіх областях нашої країни. Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області та ДУ "Волинська обласна фітосанітарна лабораторія" долучились до популяризації міжнародного проекту Європейської і Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР) «НЕ РИЗИКУЙ!». Серед заходів, що проводяться в Україні в рамках Міжнародного року здоров’я рослин 2020 одним з головних є інформаційний проект з підвищення обізнаності «НЕ РИЗИКУЙ!». 

View the embedded image gallery online at:
https://www.fitolab.volyn.ua/2020-rik-zdorovia#sigProIda4c77313ae

Заходи, що відбуваються під гаслом «НЕ РИЗИКУЙ!» спрямовані на мандрівників, туристів та комерційних перевізників, які привозять в Україну за-за кордону рослини, рослинні продукти та інші предмети високого ризику, виготовлені з рослинної сировини. Метою є висвітлення соціальних, екологічних та економічних наслідків завезення заражених обєктів регулювання або карантинних шкідників, хвороб рослин та бур’янів до України. Тому, навчаючи громадськість головним ризикам, які несуть небезпечні регульовані шкідливі організми для сільського господарства та біологічної безпеки нашої країни ми сподіваємось на їх розуміння та підтримку, що допоможе зменшити кількість неперевірених рослин та рослинних продуктів, які перевозяться у багажі людей. Адже карантинні шкідники, хвороби рослин, нематоди і бур’яни потрапляючи в нові, більш сприятливі умови для розвитку, стрімко розмножуються, не мають природних ворогів, завдають більших втрат, у порівнянні з місцем первісного існування. Це може завдати непоправної шкоди вітчизняному сільському господарству та довкіллю.

Плакати, буклети та бирки для багажу «НЕ РИЗИКУЙ!» створені за підтримки проєкту Твіннінг, відповідно до макету ЄОЗР розміщуються в авто- та залізничних вокзалах, пунктах пропуску (контролю) на державному кордоні нашої області. Крім того, проводяться семінари, конференції, круглі столи, наради, презентації в рамках Міжнародного року здоров’я рослин 2020 та проекту «НЕ РИЗИКУЙ!».

06.10.20.JPGБільше про Міжнародний рік здоров’я рослин – 2020 можна дізнатись на офіційній сторінці ФАО за посиланням http://www.fao.org/plant-health-2020

Міжнародний рік здоров’я рослин – 2020 на сайті Держпродспоживслужби України за посиланням https://dpss.gov.ua/news/mizhnarodnij-rik-zdorovya-roslin-2020?v=5ed144acd4df2

Міжнародний рік здоров’я рослин – 2020 на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області за посиланням http://voldpss.gov.ua/department/mizhnarodnyi-rik-zdorovia-roslyn-2020-internatio/

EPPO_leaflet_10.jpg

 luggage_tag_10.jpg

 

 DSC_0806.JPG

Проведені заходи висвітлені на сайті:

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/317-11022020

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/318-12022020

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/323-25022020

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/326-05032020

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/329-provedennia-kushchovoi-narady-shchodo-vesnianykh-protyepizootychnykh-zakhodiv-na-pasikakh

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/332-120320202

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/333-120320203

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/365-seminar

http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo/373-lektsiia

На даний час проводиться активна робота з громадськістю по поширенню інформації щодо здоров’я рослин.

Зокрема, на сайті лабораторії висвітлено статті щодо регульованих шкідливих організмів: вузькозлатка ясенева смарагдова, жовто-бурий мармуровий клоп, золотиста картопляна нематода, бура та кільцева гниль картоплі, бактеріоз винограду (хвороба Пірса), стриги (Striga spp.) та повитиці (Cuscuta spp.), американський білий метелик, стеблова нематода, індійська сажка пшениці, бактеріальний опік плодових, біла іржа хризантем, капровий жук, фітофтороз коренів суниці, бактеріальне в’янення кукурудзи, західний квітковий трипс, картопляна міль, середземноморська плодова муха, паслін колючий - з якими можна ознайомитись у розділі ІНФОРМУЄМО за посиланням http://www.fitolab.volyn.ua/informuiemo.