• slide3
  • slide2
  • slide5
  • slide4
  • slide1

Договір про співпрацю з ВНУ імені Лесі Українки

241670781_386057409671738_4962366475542528667_n.jpg10 вересня 2021 року відбулася робоча зустріч директора ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Євгенії  Лихач і декана факультету біології та лісового господарства Олександра Журавльова.

За результатами - підписано договір про співпрацю, яка посилить процес  інтеграції між наукою, освітою та виробництвом з метою забезпечення роботою молодих спеціалістів, взаємовигідного поєднання наукового потенціалу з практичним досвідом роботи шляхом використання виробничих площ, приладів та обладнання відповідно до вимог чинного законодавства.

Докладніше

ДЕНЬ ПОЛЯ: фермерське господарство «ЕКО-ТУР»

241677650_903134400284729_8387920102252906124_n.jpg9 вересня 2021 року сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Волинська картопля» (голова Анатолій Аршулік) провів День поля. Захід відбувся на полі фермерського господарства «ЕКО-ТУР», що у селі Козин Луцького району. 

У заході взяли участь директор  ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»  Євгенія Лихач та головний фахівець Василь Боярин, які інформували присутніх про послуги, що надає лабораторія і мікробіопрепарати власного виробництва  та їх впровадження в умовах Західного Полісся.

Докладніше

СТАЖУВАННЯ

241755305_1262307287603414_7258178053231705028_n.jpg06 - 07 вересня 2021 року на базі ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» проведено стажування для фахівців ДУ «Кіровоградська  обласна фітосанітарна лабораторія» та ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія».

Докладніше

Бура (Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi) та кільцева гниль(Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicum (Spieckermann & Kotthoff)) – небезпечні карантинні хвороби картоплі

Одними з найбільш небезпечних захворювань картоплі є бура та кільцева гниль, збудниками яких є патогенні бактерії. Їхні симптоми прояву дуже схожі, тому діагностика хвороб можлива лише в лабораторних умовах.

14.05.20.jpgБура гниль картоплі  – збудником якої є бактерія Ralstonia solanacerum ( Smith) Yabuuchi et al, включена до переліку регульованих шкідливих організмів списку А -1 (наказ від 16.07.2019№ 397 Про внесення змін до Переліку РШО). Вона уражує до 200 видів рослин, особливо чутливими є пасльонові: картопля, томати, тютюн та інші.

Поширена в тропічних, субтропічних і теплих регіонах середніх широт по всій земній кулі(оптимальною температурою росту є 28—32°C, максимальною +41°С, мінімальною – 10°С, вологість ґрунту – 75%). Враховуючи широкий спектр кліматичних умов нашої країни, зростання імпорту насіннєвого матеріалу, наявність хвороби в деяких сусідніх державах — все це створює високу імовірність її занесення в Україну.

Докладніше

Бактеріальне в’янення кукурудзи (Pantoea stewartii) небезпечне карантинне захворювання

Бактеріальне в’янення кукурудзи – вузькоспеціалізоване небезпечне захворювання, збудником якого є бактерія Pantoea stewartii subsp. Stewartiі. – жовта, нерухома, неспороутворююча, грамнегативна паличка, завбільшки 0,4 - 0,7 х 0,9 - 2 мкм, без джгутиків.

13.08.20.jpgГоловною рослиною-господарем захворювання є кукурудза. Вторинні господарі: мишій, мітлиця, грястиця й інші злакові бур’яни, що можуть бути резервуаром патогену без прояву ознак хвороби.

Захворювання поширене в США, Аргентині, Болівії, Індії, Філіппінах та інших країнах. В Україні бактеріальне в’янення кукурудзи в перше зафіксоване в 2014 р. В даний час на вогнища захворювання накладено карантинне обмеження, а хворобу включено до переліку регульованих шкідливих організмів списку А - 1: Карантинні організми, відсутні в Україні (згідно наказу від 29.11.2006  № 716 «Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів» з внесеними змінами та доповненнями від 04.08.2010 та 16.07.2019).

Докладніше