• slide1
  • slide4
  • slide2
  • slide3
  • slide5

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ!

02.06.23.jpgЗ метою здійснення безпечного експорту ячменю з України до Китаю, а також для забезпечення безпеки сільськогосподарського виробництва та екології, на основі результатів аналізу фітосанітарних ризиків Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю інспекції та карантину Китайської Народної Республіки затверджено Протокол фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю (5 грудня 2013 року). Відповідно до цього протоколу необхідно проводити інспектування ячменю у період вегетації на предмет виявлення  шкідливих організмів, що перебувають під контролем Китайської Народної Республіки.

Державними фітосанітарними інспекторами щорічно проводяться обстеження на виявлення шкідливих організмів  ячменю (озимий та ярий) - від фази колосіння до фази молочної стиглості (червень).

Обстеження включає: огляд посівів у шахматному порядку,  або за діагоналлю поля, відбір зразків рослин, збір шкідливих організмів та уражених рослин.

Для проведення фітосанітарної експертизи відбирають рослини з корінням.

З метою реалізації вимог статті 4 та 5 Протоколів також, державними інспекторами проводяться обстеження складських приміщень, з яких планується експорт ячменю, сої та кукурудзи на предмет виявлення шкідливих організмів, що  знаходяться під карантинним контролем Китаю.

Обстеження складських приміщень проводяться:  візуально, із застосуванням харчових принад та феромонних пасток.

З кожного  місця зберігання державним фітосанітарним інспектором, формується зразок, який направляється у супроводі направлення на фітосанітарну експертизу до фітосанітарної лабораторії.

Вимоги щодо експорту ячменю з України до КНР за посиланням:     https://www.youtube.com/watch?v=n1diIks281U

 

СТЕБЛОВІ НЕМАТОДИ Ditylenchus destructor Thorne та Ditylenchus dipsaci Filipjev

Картопля – це поширена сільськогосподарська культура родини Пасльонових (Solanaceae), яку в народі називають «другим хлібом», одна з найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур. За статистикою, Україна входить до десятки найбільших виробників картоплі світу, посідаючи 4-те місце за обсягами вирощування. Проте масове поширення стеблових нематод в польових умовах і прояв захворювання під час зберігання сільськогосподарської продукції призводить до значних втрат урожаю картоплі.

01.06.23.JPGСтеблові нематоди Ditylenchus destructor (стеблова нематода картоплі) та Ditylenchus dipsaci (стеблова нематода) – небезпечні ендопаразити, відносяться до списку Регульовані некарантинні шкідливі організми (згідно наказу від 29.11.2006 № 716 “Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів”), які проникають в рослину,  живуть та розвиваються в середині її органів (коріння, стебло, листя, бруньки, тощо), знижують урожайність культури, погіршують її товарні та насіннєві якості, впливають на біохімічні процеси, паразитують як на культурних рослинах, так і бур’янах. Без належного контролю стеблова нематода може призвести до повної втрати врожаю.

Докладніше

Північний каліфорнійський цитрусовий трипс (Scirtothrips сitri Moul.)

Scirtothrips citri – колючо-сисна комаха, яка відноситься до ряду Thysanoptera і сімейства Thripidae. Північний каліфорнійський цитрусовий трипс був вперше описаний Моултоном (Moulton) у 1909 році зі зразків, зібраних у Каліфорнії.

S. citri є шкідником лише для високорослої лохини (Vaccinium corymbosum) та цитрусових. Основними вразливими до ураження культурами є цитрусові. Зокрема: лимон (Citrus limon), грейпфрут (C. paradisi), мандарин (C. reticulata) та апельсин (C. sinensis). Основною природною рослиною-господарем цього виду трипсів є Rhus laurina (Anacardiaceae).

25.05.23.jpgПоширення. Північний каліфорнійський цитрусовий трипс поширений на території Азії та Північної Америки зокрема в Каліфорнії, Арізоні, північно-західній Мексиці, Флориді, Вашингтоні та Джорджії. В Азії, S. citri був зареєстрований в Індії, Китаї, Ірані та Таїланді проте точне поширення невідоме.

Докладніше

Шануємо традиції! РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

18.05.23.jpgЩорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.

За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові акції та флешмоби в підтримку української культури.

Для мільйонів українців, неймовірно складно по-справжньому відзначати якесь свято під час війни, знаючи, що на значній території нашої держави йдуть запеклі бої. Але саме у цей період життя неймовірно хочеться підтримувати бойовий дух наших захисників, традиції та культуру країни, зберегти та передати всі найкращі традиції, які ми маємо і завдяки яким ми є такою яскравою, самостійною та мужньою нацією зі своєю самобутньою історією.

Докладніше

День здоров’я рослин

12.05.2023.JPG12 травня Організація Об’єднаних Націй оголосила Міжнародним днем здоров’я рослин для того, щоб кожна людина на землі на сьогодні розуміла необхідність забезпечення здоров’я рослин, і кожен з нас має відігравати в цьому процесі певну роль.
Відповідно до програми присвяченої Міжнародному дню здоров’я рослин Управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації, Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області спільно з ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» провели наступні зустрічі:

Докладніше