• slide3
  • slide2
  • slide4
  • slide1
  • slide5

ВИМОГИ ЩОДО ЕКСПОРТУ ЯЧМЕНЮ, КУКУРУДЗИ ТА СОЇ З УКРАЇНИ ДО КНР

volynfitolab.JPGВідповідно до протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи державними фітосанітарними інспекторами щорічно проводяться обстеження на виявлення шкідливих організмів, які є карантинними в Китайській Народній Республіці.

Обстеження проводяться в період:

- ячменю (озимий та ярий) - від фази колосіння до фази молочної стиглості (червень);

- сої - від фази цвітіння до фази закінчення формування бобів (липень-серпень);

- кукурудзи - від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна (липень - серпень).

Докладніше

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ !

У зв’язку із зміною з 1 липня 2022 року прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» № 1928-IX від 02 грудня 2021 року буде становити 2600,00 грн., Державна установа «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» повідомляємо, що з 1 липня 2022 року розмір платних послуг за проведення фітосанітарної експертизи буде наступним:

Найменування послуги Одиниця виміру

Розмір плати за надання послуги, прожиткових мінімумів для працездатних осіб

Розмір плати за надання послуг відповідно до прожиткових мінімумів для працездатних осіб, грн.
Проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) або повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів):
насіннєвого матеріалу та продукції запасу з метою виявлення: 1 одиниця
- шкідників 0,0475 123,50
- бур’янів 0,0419 108,94
- нематод 0,0501 130,26
хвороб рослин:
- мікологічних 0,049 127,40
- бактеріологічних 0,0588 152,88
- вірусологічних 0,0687 178,62
садивного та іншого рослинного матеріалу і ґрунту з метою виявлення: 1 одиниця
- шкідників 0,0455 118,30
- бур’янів 0,0412 107,12
- нематод 0,0541 140,66
хвороб рослин:
- мікологічних 0,0507 131,82
- бактеріологічних 0,0609 158,34
- вірусологічних 0,071 184,60
вибірок з феромонних пасток на виявлення шкідників рослин 1 пастка 0,0499 129,74
об’єктів регулювання із застосуванням імуноферментного або імунофлюоресцентного методу

1 одиниця

0,1825 474,50
об’єктів регулювання із застосуванням методу полімеразно-ланцюгової реакції —“— 0,3824 994,24

 

 

 

Робота Державної установи «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» в умовах воєнного стану

На сьогоднішній день найголовнішим пріоритетом Державної установи «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» - продовжувати працювати на благо нашої держави. Адже виконання покладених державою завдань та співпраця з сільгосптоваровиробниками є запорукою успішної торгівлі продукцією рослинного походження та зміцнення економіки України.

В умовах воєнного стану Лабораторія працює в звичному режимі: з понеділка по четвер - з 09:00 до 18:00, п’ятниця - з 09:00 до 16:45 год. За потреби, за попереднім узгодженням, готові працювати 24/7 та надавати наступні послуги:

- проведення ентомологічної, мікологічної, бактеріологічної, вірусологічної, фітогельмінтологічної, гербологічної фітосанітарної експертизи об’єктів регулювання;

- аналізування зернових, зернобобових, круп'яних, олійних, овочевих, баштанних, кормових, квітково-декоративних культур по наступних показниках: чистоти та відходу насіння; домішки насіння інших рослин; схожості та енергії проростання насіння; життєздатності насіння; вологості насіння; маси 1000 насінин; зараженості насіння хворобами; заселеності насіння шкідниками;

- аналізування біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур, зокрема: пшениця м’яка (тверда), жито, ячмінь, тритикале, овес, кукурудза, ріпак, соя, горох, соняшник, просо, гречка та картопля для промислового переробляння за 26 показниками;

- аналізування наявності генетично модифікованих організмів (ГМО) в продуктах рослинного походження, таких як: соя, ріпак, кукурудза, пшениця, люцерна, льон, рис, картопля, цукровий буряк та інші.

Докладніше

Захист виноградників від найбільш поширених хвороб на присадибних ділянках в умовах Волинської області

На Волині  за останні  роки  внаслідок  зміни  кліматичних  умов відчутну шкоду   виноградникам  завдають  більше як 20 шкідливих організмів. Найбільш поширеними хворобами  винограду є  оїдіум, мілдью, чорна  плямистість та сіра гниль.

7.04.21.jpgМілдью або несправжня борошниста роса, є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Збудником захворювання є монофаговий гриб  Plasmoparaviticola,  Нею уражуються всі зелені частини рослини: пагони, грона, листя, вусики, суцвіття. Характеризується появою блідо-зелених або жовтуватих маслянистих плям на листках. У вологу погоду на ураженій тканині з нижньої частини з’являється білий наліт. Пізніше плями стають червонувато-бурими, уражена тканина некротизується, після чого ягоди і листя винограду опадають, не виключено й всихання грон і суцвіть рослини.  На молодих пагонах, вусиках, квітконіжках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями, що вкриваються білим нальотом. Квітки в суцвіттях буріють і засихають. При ураженні ягід навколо плодоніжки утворюється синювато-фіолетова облямівка, самі ягоди стають темно-бурими. У вологу погоду вкриваються білим нальотом, у суху — деформуються та засихають.  Розвитку та поширенню хвороби сприяє тепла погода (17-25 Сº), часті дощі та наявність краплинної вологи (роси, тумани). В суху теплу погоду несправжня борошниста роса не розвивається.

Докладніше