РОЗМІР ЗРАЗКІВ ОБ'ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ (АНАЛІЗІВ)
Додаток 3
до Методів інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)
(пункт 15 глави 2 розділу IV)
РОЗМІР ЗРАЗКІВ ОБ'ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ
ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ (АНАЛІЗІВ)
Об'єкт регулювання | Розмір середнього зразка | Примітка |
1 | 2 | 3 |
1. Зернові культури** | ||
Кукурудза: у зерні у качанах |
1500 г 25 шт. |
|
Пшениця, тритикале, меслин, жито, ячмінь, овес, рис | 1000 г | |
Просо, сорго зернове, чумиза, канаркова трава, гречка | 500 г | |
Могар, сорго, просо африканське, кіноа та інші зернові культури | 250 г | |
Зерно злаків, оброблене іншими способами (лущене, плющене, пластівці, обрушене, у вигляді січки або подрібнене тощо), зародки зерна злаків, цілі, плющені, у вигляді пластівців або мелені | 500 г | |
2. Зернобобові культури** | ||
Боби кінські | 2000 г | |
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, боби соєві, інші зернобобові (подрібнені або неподрібнені) | 1000 г | |
Солод смажений або несмажений | 1000 г | |
Арахіс смажений або не приготовлений іншим способом, лущений або не лущений, подрібнений або неподрібнений | 1000 г | |
3. Олійні та технічні культури** | ||
Соняшник, рицина, бавовник, (подрібнені або неподрібнені) | 1000 г | |
Коноплі, льон, сафлор, чіа (подрібнені або неподрібнені) | 500 г | |
Ріпак, кольза, свиріпа, кунжут, лялеманція, перила, гірчиця, інші олійні та технічні культури (більше 4 мм) (подрібнені або неподрібнені) | 500 г | |
Рижій, мак, інші олійні та технічні культури (від 2 до 4 мм включно) (неподрібнені) | 100 г | |
4. Продукти переробки зернових, зернобобових, олійних і технічних культур** | ||
Крупа неподрібнена - рисова, гречана, пшенична, перлова, вівсяна, пшоно тощо | 1000 г | |
Крупа дроблена | 500 г | |
Борошно пшеничне, пшенично-житнє, інших зернових культур, з насіння чи плодів олійних культур; тонкого або грубого помелу; гранули із зерна злаків; порошок із сушених бобових овочів тощо | 500 г | |
Висівки, дерть, кормове борошно, клітковина, шкаралупи та інші залишки від просіювання, помелу або інших способів переробки зерна злаків або зернобобових культур негранульовані | 500 г | |
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, гранульовані | 500 г | |
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, немелені або мелені, негранульовані | 1000 г | |
Копра, інші культури, що не відносяться до зернових, зернобобових, олійних і технічних культур | 500 г | |
5. Насіння*** | ||
Насіння кукурудзи | 1000 г | 350 г* |
Насіння пшениці, тритикале, маслина, жита, ячменю, вівса, рису | 1000 г | 50 г* |
Насіння проса, канаркової трави, гречки | 250 г | 50 г* |
Насіння інших зернових культур | 250 г | 100 г* |
Насіння бобів, сої | 500 г | |
Насіння гороху, квасолі, нуту, сочевиці, чини, маша (вігни) | 500 г | |
Насіння соняшника | 1000 г | 100 г* |
Насіння бавовнику, рицини | 500 г | 200 г* |
Насіння конопель, льону, сафлору | 250 г | 20 г* |
Насіння ріпаку, кунжуту, гірчиці | 250 г | 20 г* |
Насіння рижію, маку | 100 г | 10 г* |
Насіння баштанних культур - кавуни, кабачки, патисони, гарбузи та інші | 250 г | |
Насіння інших овочевих і зеленних крупнонасіннєвих культур (більше 4 мм) - пастернак, ревінь, артишок та інші | 100 г | |
Насіння огірків та динь | 100 г | 50 г* |
Насіння помідорів, редьки, редиски, капусти та перцю | 30 г | |
Насіння інших середньонасіннєвих овочевих і зеленних культур - помідори, редька, редиска, кріп, цибуля-чорнушка, перець та інші | 50 г | 30 г* |
Насіння інших дрібнонасіннєвих овочевих і зеленних культур - капуста, салат, петрушка, морква, селера, шпинат, щавель та інші | 20 г | 10 г* |
Насіння інших крупнонасіннєвих олійних і технічних культур | 250 г | 150 г* |
Насіння інших середньонасіннєвих олійних і технічних культур - кмин та інші | 100 г | |
Насіння інших дрібнонасіннєвих олійних і технічних культур | 50 г | |
Насіння крупнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав - люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма, нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні та інші | 50 г | 10 г* |
Насіння середньонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав - айстра, чорнобривці, агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларків та інші | 15 г | |
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав - петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак та інші | 5 г | |
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав (з розміром насінини менше 1 мм) | 1 г | |
Насіння крупнонасіннєвих кормових і газонних трав, крім злакових трав - еспарцет, люпин, чина лісова та інші | 500 г | 50 г* |
Насіння злакових трав; насіння середньонасіннєвих та дрібнонасіннєвих кормових і газонних трав - грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, суданська трава, мітлиця, тонконіг, стоколос, конюшина, люцерна, серадела, буркун, тимофіївка та інші | 250 г | 50 г* |
Насіння крупнонасіннєвих та середньонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників - абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр, яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина та інші | 100 г | |
Насіння дрібнонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників - тополя, смородина, шовковиця, туя, береза та інші | 15 г | |
6. Насіннєва і продовольча картопля **** | ||
Картопля насіннєва (включаючи бульби) | 200 шт. | |
Картопля продовольча свіжа або охолоджена | 30 шт. | |
Мікророслини і мікробульби картоплі in vitro (у пробірках) | 1 шт. | |
7. Садивний матеріал**** | ||
Саджанці (сіянці) винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур та інші живі рослини (включаючи їхнє коріння) | 5 шт. | |
Живці, відводки (відростки) та підщепи винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур | 10 шт. | |
Цибулини, бульби, кореневі бульби, бульбоцибулини, кореневища квіткових і декоративних культур, включаючи розгалужені, що знаходяться в стані вегетативного спокою, вегетації або цвітіння; рослини і корені цикорію | 25 шт. | |
Цибуля-сівок, часник (зубок, насіння з повітряної коробочки, сівок) | 1000 г | |
Розсада овочевих, ягідних, квіткових і декоративних культур | 15 шт. | |
8. Горшкові рослини**** | ||
Горшкові рослини | 5 шт. | |
9. Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів, гілки хвойних і листяних дерев та різдвяних дерев**** | ||
Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, крім орхідей | 15 шт. | |
Орхідеї свіжі | 5 шт. | |
Квіти і бутони засушені, вибілені, пофарбовані, просочені або оброблені іншими способами | 200 г | |
Листя, гілки та інші частини рослин без квітів або пуп'янків, трави, мохи та лишайники, придатні для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, засушені без подальшої обробки | 200 г | |
Зрізані гілки хвойних, листяних та різдвяних дерев | 7 шт. | |
10. Овочі свіжі або охолоджені**** | ||
Томати | 10 шт. | |
Перець | 7 шт. | |
Баклажани | 5 шт. | |
Томати чері | 500 г | |
Цибуля ріпчаста, цибуля шалот, часник, цибуля-порей та інші цибулинні овочі | 10 шт. | |
Капуста білокачанна, капуста цвітна | 3 шт. | |
Капуста брюсельська | 500 г | |
Кольрабі, капуста листова і аналогічні їстівні овочі із роду капустяні (Brassica spp.) | 5 шт. | |
Огірки | 10 шт. | |
Корнішони | 500 г | |
Бобові овочі, лущені або нелущені | 500 г | |
Інші овочі та гриби | 500 г | |
11. Коренеплоди свіжі або охолоджені**** | ||
Морква, редис та інші аналогічні їстівні коренеплоди | 10 шт. | |
Буряк столовий, буряк цукровий, ріпа, бруква, козлобородник, селера і інші аналогічні їстівні коренеплоди | 5 шт. | |
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну | 10 шт. | |
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, нарізані скибочками; серцевина на сагової пальми | 1000 г | |
12. Фрукти свіжі**** | ||
Яблука, груші, айва, манго, авокадо, ківі, хурма | 10 шт. | |
Вишня, черешня, сливи, абрикоси та терен, фініки, інжир, гуаява, мангостан або гарцинія, фейхоа та інші | 1000 г | |
Персики, включаючи нектарини | 10 шт. | |
Банани, включаючи плантайни | 5 шт. | |
Цитрусові та тропічні крупноплідні - ананаси, папайя, помело, грейпфрути і інші аналогічні плоди | 3 шт. | |
Цитрусові (апельсини, лимони, мандарини, клементини) | 10 шт. | |
Виноград | 1000 г | |
Інші фрукти | 1000 г | |
13. Зеленні культури свіжі або охолоджені**** | ||
Салат-латук (Lactuca sativa), цикорій (Cichorium spp.), інші види салату, у тому числі і в горщиках | 500 г | не менше 5 шт. |
Овочі в пучках (спаржа, мангольд, стеблова селера та інші) | 500 г | не менше 5 шт. |
Інші зеленні культури, у тому числі в споживчій упаковці, у пучках та в горщиках | 500 г | не менше 5 шт. |
14. Ягідні культури свіжі або охолоджені**** | ||
Плоди суниці, малини, ожини, смородини, аґрусу, журавлини та інші | 500 г | не менше однієї споживчої упаковки |
15. Баштанні культури свіжі**** | ||
Гарбузи, дині, кавуни | 3 шт. | |
Патисони та кабачки | 5 шт. | |
16. Сушені плоди, овочі, коренеплоди, спеції та чай** | ||
Виноград сушений | 500 г | |
Цитрусові плоди сушені | 500 г | |
Фініки, інжир, ананаси, авокадо, гуаява, манго та мангостан, або гарцинія, інші фрукти, їх суміші, сушені, у т. ч. суміші з горіхами | 500 г | |
Плоди суниці, малини, ожини, смородини, аґрусу, журавлини та інші сушені | 500 г | |
Банани, включаючи плантайни, сушені | 500 г | не менше однієї споживчої упаковки |
Овочі бобові сушені, лущені, очищені від насіннєвої шкірки або неочищені, колоті або неколоті | 500 г | не менше однієї споживчої упаковки |
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, сушені, цілі або нарізані скибочками або у вигляді гранул; серцевина сагової пальми | 500 г | не менше однієї споживчої упаковки |
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені, чай зелений, чай чорний, мате або парагвайський чай | 250 г | не менше однієї споживчої упаковки |
17. Горіхи, ядра горіхів, кісточки абрикосів, персиків, слив, і їх ядра, зерна кави, какао-бобів** | ||
Горіхи кокосові, горіхи бразильські, горіхи кеш'ю, інші горіхи, свіжі або сушені, очищені від шкаралупи або неочищені, із шкіркою або без шкірки | 500 г | |
Кісточки абрикосів, персиків (в тому числі нектаринів), слив, і їх ядра | 500 г | |
Кава несмажена, з кофеїном або без кофеїну; замінники кави з вмістом кави в будь-якій пропорції | 500 г | |
Какао-боби, цілі або розмелені, сирі або смажені; шкаралупи, шкірки (лушпайки) та інші відходи з какао | 500 г | |
18. Інші матеріали** | ||
Ґрунт, субстрати, міцелій грибів | 250 куб. см (г) | |
Змітки | до 100 куб. см (г) | |
Торф (включаючи торф'яний дрібняк), агломерований або неагломерований | 250 куб. см (г) | |
Добрива тваринного або рослинного походження, змішані або незмішані, хімічно оброблені або необроблені; добрива, одержані змішуванням або хімічною обробкою продуктів тваринного або рослинного походження | 500 куб. см (г) | |
Солома, сіно | 1000 г | |
Рослини, частини рослин (включаючи насіння і плоди), які використовуються в парфумерії, фармації або інсектицидних, фунгіцидних або аналогічних цілях, свіжі чи сушені, цілі, подрібнені, або мелені | 300 г | не менше 3 споживчих упаковок за умови, що вага однієї такої упаковки не перевищує 100 г |
Рослинно-волокнисті матеріали - бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та інші | 500 г | |
Інші матеріали не включені до переліку об'єктів регулювання для цілей контролю за переміщенням територією України та до переліку об'єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту | 200 г / 200 мл / 200 куб. см |
____________
Примітки:
Під час формування зразків в упаковці виробника відбираються цілі, непошкоджені упаковки кожного об'єкта регулювання.
* Маса зразка насіння для селекційних, дослідних робіт і експонування та дослідних зразків сортів для цілей експертизи заявки.
** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ± 10 відсотків.
У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника - після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об'єктів регулювання.
*** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ± 10 відсотків. Якщо маса зразка становить 50 г і менше - відхилення в сторону зменшення не допускається.
Допустиме відхилення розміру насіння ± 0,3 міліметра.
У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника - після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об'єктів регулювання. Допустиме відхилення маси/об'єму зразка ± 10 відсотків.
**** Зразок формується з найбільш підозрілих та пошкоджених об'єктів регулювання.
Допустиме відхилення маси/об'єму зразка ± 10 відсотків.